logo

•• Čo musí spĺňať výrobok s označením Značka kvality ••


Značka  kvality sa  udeľuje  potravinárskym  produktom  už  od roku 2004.

Zásady udeľovania značky sa prvýkrát významne menili až v roku 2012. Na  základe  nových  zásad Značky kvality,  platných  od decembra 2012,  môže  značku  získať  každý  slovenský  výrobca,  ak  svoje výrobky  vyrába z domácich  surovín,  ak dodržiava deklarovaný  technologický  postup a dodržiava stanovené parametre  kvality  a  bezpečnosti  potravín. Nevyhnutnosťou je aj  deklarácia, že z celkovej spotreby surovín je najmenej 75 % surovín domáceho pôvodu  a  všetky  fázy  výrobného  procesu  sa  uskutočňujú na  území Slovenskej republiky.

Značka kvality sa udeľuje v dvoch stupňoch - stupeň 1. a stupeň 2., pričom 2. stupeň sa udeľuje výrobkom s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami. 


DESATORO ZNAČKY KVALITY

1. Výrobok musí spĺňať požiadavky ustanovené príslušnými právnymi predpismi (napríklad zákon o potravinách, komoditné vyhlášky, zákon o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a pod.).

2. Výrobok musí vykazovať kvalitatívne charakteristiky, ktoré žiadateľ uvádza v technickej dokumentácii k výrobku.

3. Predpísaná spotreba domácich surovín u všetkých výrobkov musí byť najmenej 75 % z celkovej spotreby surovín. Pri výpočte percentuálneho zastúpenia surovín sa nezapočítava  pridaná voda.

4. Ak sa jedná o potraviny, ktoré nemožno vyrobiť bez surovín z dovozu (suroviny nie je možné v Slovenskej republike dopestovať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve), podiel domácej suroviny v nich sa nepredpisuje. Žiadateľ ale musí zdôvodniť, prečo nespĺňa podiel suroviny domáceho pôvodu.

5. Všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočniť na území Slovenskej republiky. S výnimkou surovín z dovozu, tie sa môžu vyrábať, spracovať a baliť aj v zahraničí.

6. Výrobky, ktoré svojimi kvalitatívnymi parametrami výrazne prevýšia im podobné výrobky na trhu, čiže majú nadštandardné kvalitatívne parametre, získajú Značku kvality 2. stupňa. Medzi parametre deklarujúce nadštandardnú kvalitu patrí napríklad významný obsah antioxidantov, vitamínov, esenciálnych mastných kyselín alebo stopových prvkov, znížená energetická hodnota, znížený obsah soli, probiotický charakter výrobku, znížený obsah prídavných látok ako sú chemické konzervačné látky, stabilizátory, zahusťovadlá a iné, spôsob spracovania umožňujúci zachovanie biologicky cenných prírodných zložiek, tradičná receptúra alebo technológia výroby. Parametre deklarujúce nadštandardnú kvalitu je žiadateľ povinný opísať v technickej dokumentácii.

7. Nesmie to byť krmivo alebo iný výrobok určený na kŕmenie hospodárskych zvierat ani výživový doplnok a potravina určená na osobitné výživové účely.

8. Nesmie to byť nebalený výrobok, avšak pokiaľ výrobca zabezpečí označenie tohto výrobku tak, že je jednoznačne spojený s výrobcom a označený značkou, je možné udeliť značku.

9. Nesmie to byť výrobok, ktorého názov, značka alebo spôsob predaja sú v konflikte s filozofiou a cieľom Značky kvality a ani výrobok, ktorý je vyrábaný pod privátnou značkou.

10. Čerstvé ovocie a čerstvá zelenina musí byť toho istého pôvodu, odrody alebo trhového druhu a vyrovnanej kvality (extra alebo výber alebo I. trieda).


Zdroj: Zásady Značky kvality

 

  

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...